Mat og helse strekker seg over et kalenderår, to semestre - vårsemesteret i 8.trinn og høstsemesteret i 9.trinn.
Elevene får standpunktkarakter i faget i januar 2026.
Ha god hygiene og holde orden på kjøkkenet under matlaging
Bruke ulike kjøkkenredskaper på en trygg, riktig og effektiv måte
Planlegge matlagingen, følge oppskrifter på en selvstendig måte, og arbeide effektivt på kjøkkenet
Beherske grunnleggende matlagingsmetoder, inkludert steking, koking og baking
Vurdere kvaliteten på mat ved å se, lukte og smake, og bruke sansene aktivt for å forbedre oppskrifter og menyer
Undersøke hvor miljøvennlig ulike råvarer og produkter er, og forklare hvorfor noen varer er bedre for miljøet enn andre
Undersøke om det man spiser er sunt, og hvordan man kan velge sunnere alternativer
Gjøre rede for og kritisk vurdere påstander, råd og informasjon om kosthold og helse
Lage en skriftlig presentasjon eller video om de ulike matvaregruppene, og hvilke vitaminer og mineraler som er viktige for kroppen vår
Diskutere produktinformasjon, reklamer og opplysninger om mat
Sjekk hvilken mat som er best for miljøet
Skriftlig/muntlig innlevering med to videoveiledninger (fire utkast).
Lage retter fra ulike kulturer, herunder den norske og samiske
Fortelle om hvordan matproduksjonen har utviklet seg fra 1800-tallet og til i dag, og hvordan dette har påvirket helsa vår og hva vi spiser
Diskutere hvordan mat kan være knyttet til identitet
Dekke bordet etter tradisjonelle regler, og sørge for at rettene ser innbydende ut
Lage en podcast sammen med medelever og diskutere ulike matradisjoner, retter og kulturer
Tradisjonsmat, NDLA: https://ndla.no/subject:1:fdefda2a-7d3a-4749-92cf-24ad466a20db/topic:2:186816/topic:2:186456/resource:1:194373
Fagartikkel om Spania: https://ndla.no/en/subject:1:fdefda2a-7d3a-4749-92cf-24ad466a20db/topic:2:186816/topic:1:85e76b82-2048-4ad8-96e3-7b6565b70fb6/resource:838f5e3a-b446-4f45-9852-a8f5bfd168d4
Brette servietter: https://youtu.be/UK56JuACCvI
Løpende vurdering av ferdigheter på kjøkkenet
Oppgave om kostsirkel og mat og kultur - 4 utkast