Utdanningsvalg er et fag hvor elevene blir kjent med seg selv, sine interesser og strukturen i videregående utdanning. På 8. trinn skal elevene jobbe med growth mindset, sosiale ferdigheter, metakognisjon og studieteknikk. De skal reflektere over sine styrker og svakheter, og se på hva de selv kan gjøre for å sette seg og nå sine mål. De skal også lære seg om hvordan hjernen fungerer, og klare å tenke om tenkning. I tillegg skal de lære seg mange studieteknikker, så de kan finne en måte å jobbe på som passer dem.
Elevene skal lære seg om forskjellene på "fixed" og "growth" mindset, og lære seg å utvikle seg selv gjennom å forstå hvordan hjernen fungerer, og hvordan den blir påvirket av ytre og indre stimuli.
Styrker og utfordringer hos den enkelte
Hvordan utvikle "growth mindset"
Se lærestoff.
Deltatt/ikke deltatt
Elevene skal lære seg sosiale ferdigheter ved å diskutere, se på videoer og gjøre oppgaver knyttet til ulike sosiale ferdigheter. Dette vil gjøre dem i stand til å bli dannede borgere som kan håndtere ulike situasjoner og krav i samfunnet.
Sosiale ferdigheter i ulike situasjoner
Arenakompetanse
Se lærestoff.
Deltatt/ikke deltatt
Elevene skal lære seg hvordan hjernen fungerer, og reagerer på indre og ytre stimuli. De skal klare å se hvordan hendelser påvirker følelsene våre, som igjen påvirker handlingene vi gjør. De skal også lære seg hvordan hjernen lærer på ulike måter, og utforske ulike tilnærminger som kan passe dem best individuelt.
Hjernen
Hvordan og hvorfor hjernen reagerer på ulike måter
Tenkning om tenkning
Se lærestoff.
Deltatt/ikke deltatt
Elevene skal lære seg hvordan systemene på skolen fungerer, og ulike måter å lære forskjellig fagstoff på. De skal lære seg teknikker som stikkord, tankekart og assosiativ tenkning. De vil også lære seg ulike tilnærminger til LV-oppgaver og innleveringer/prøver som blir nyttig for resten av livet.
Studieteknikker
Tilnærminger til oppgaveløsning
Se lærestoff.
Deltatt/ikke deltatt