Filosofi erstatter KRLE-faget på Humanistskolen. Det humanistiske livssynet, sammen med andre andre religioner og livssyn, utgjør en sentral del av filosofifaget. Vi søker å behandle alle religioner med respekt, samtidig som elevene skal stille spørsmål ved hvorfor ulike ritualer og skikker praktiseres innenfor de ulike religionene og hvilke betydning dette har for kultur, levesett og verdier.
I faget skal eleven også reflektere over spørsmål knyttet til identitet, menneskerettigheter, og rett og galt, og lære om hvordan slike spørsmål er blitt tolket og søkt besvart i det humanistiske livssynet, i kristendommen og i andre religioner og livssyn – både i fortid og i nåtid. Historie, kritisk tenkning og vitenskapelig metode er viktige deler av faget.
Vi tror på at elever lærer gjennom opplevelser, og de vil derfor oppleve religion i ulike former, som ved besøk av en munk, moskè-besøk og deltakelse i en ofring til de norrøne gudene.
Det humanistiske livssynet, sammen med andre andre religioner og livssyn, utgjør en sentral del av filosofifaget. Derfor skal elevene lære om dette, og gå i dybden på livssynshumanismen gjennom å lære om dens historiske fremvekst og ideer, grunnprinsipper og verdier som menneskeverdet, individets frihet og ansvar, samt betydningen av kritisk tenkning og vitenskapelig metode.
Forklare hva livssynshumanisme er
Presentere den historiske fremveksten av humanismens sentrale ideer
Forklare humanismens grunnprinsipper og verdier, som menneskeverd, individets frihet og ansvar, og betydningen av kritisk tenkning og vitenskapelig metode
Se ressurser.
Vurdering
Kanskje prøve/innlevering
LV-oppgaver
Samarbeidslæring
Filosofisk samtale
Elevene skal få god kjennskap til viktige elementer innenfor jødedommen som dens historie, trosforestillinger, ritualer og mye mer. Samtidig legges det fokus på å kunne forstå bakgrunnen for opprettelsen av Israel og det å kunne gjenkjenne konspirasjonsteorier knyttet til jøder.
Redegjøre for sentrale trosforestillinger, ritualer, praksiser og høytider i jødedommen
Redegjøre for når, hvor og hvordan jødedommen oppsto og i hvilke land det bor flest jødiske i dag
Gjenkjenne konspirasjonsteorier om jøder og nevne noen historiske årsaker til at jøder har vært utsatt for forfølgelse
Fortelle om bakgrunnen for opprettelsen av Israel
Se ressurser.
Vurdering
Kanskje prøve/innlevering
LV-oppgaver
Samarbeidslæring
Filosofisk samtale
Elevene skal få god kjennskap til viktige elementer innenfor kristendommen som dens historie, trosforestillinger, ritualer og mye mer. Samtidig legges det fokus på å kunne utforske og diskutere hvordan kristendommen kommer til syne i den norske skolen og i det norske samfunnet i dag.
Fortelle om ulike retninger i kristendommen
Beskrive sentrale trosforestillinger, ritualer, praksiser og høytider i kristendommen
Utforske og diskutere hvordan kristendommen kommer til syne i den norske skolen og i det norske samfunnet i dag
Se ressurser.
Kanskje prøve/innlevering
LV-oppgaver
Samarbeidslæring
Filosofisk samtale
Elevene skal få god kjennskap til viktige elementer innenfor islam som dens historie, trosforestillinger, ritualer og mye mer. Samtidig legges det fokus på å kunne utforske og diskutere fremstillingen av islam i ulike medier, og islamske konspirasjonsteorier.
Redegjøre for sentrale trosforestillinger, ritualer, praksiser og høytider i islam
Utforske og diskutere fremstillingen av islam i mediene og koblingen til konspirasjonsteorier
Se ressurser.
Kanskje prøve/innlevering
LV-oppgaver
Samarbeidslæring
Filosofisk samtale
Temaet gresk filosofi og mytologi viderefører siste tema fra 9. trinn, filosofihistorie. Elevene skal bli kjent med og utforske hva religion og livssyn er og diskutere etiske utfordringer knyttet til kommunikasjon i sosiale medier. Videre skal vi utforske filosofiske perspektiver på "de gode, det sanne, det vakre" samt diskutere og sammenligne hva som er et godt liv.
Vi skal også vurdere ulike argumenter og påstander knyttet til filosofi og etikk ved hjelp av verktøy fra boka "Kritisk tenkning", som elevene leste sommeren 2024.
Forklare hva religion og livssyn er
Reflektere over hva som gjør noe vakkert, med utgangspunkt i ulike former for kunst
Identifisere og forklare de grunnleggende prinsippene i sinnelagsetikk, pliktetikk, konsekvensetikk og dydsetikk
Diskutere hva som utgjør en god handling og en god person
Diskutere etiske utfordringer knyttet til kommunikasjon i sosiale medier
Vurdere argumenter og påstander ved hjelp av verktøy fra boka "Kritisk tenkning"
Kanskje prøve/innlevering
LV-oppgaver
Samarbeidslæring
Filosofisk samtale