Humanistskolens læreplan i valgfaget kritisk tenkning er godkjent av Utdanningsdirektoratet i vedtak av 3. desember 2020.
Valgfaget kritisk tenkning er gir elevene innblikk i den vitenskapelige metoden som grunnlag for vår viten om verden. Elevene vil utvikle en selvstendighet som gjør at de kan møte ny kunnskap med en kritisk tilnærming. Elevene øves opp i evnen og viljen til å sjekke om påstander og teorier stemmer og å skille godt begrunnet kritikk fra dårlig begrunnet kritikk. Et hovedpoeng med faget er å lære elevene å tenke før de kritiserer, lytte til hva andre faktisk sier og støtte seg på vitenskapelig argumentasjon.
Faget er et praktisk fag hvor elevene deltar i filosofiske samtaler og utfordres til å innta standpunkter, argumentere for disse og vurdere gyldigheten av egne og andres argumenter. Elevene skal delta aktivt og bidra med egne erfaringer. Gjennom spillaktiviteter vil elevene oppøve evnen til å tenke logisk og strategisk.
Faget medvirker til at elevene, hver for seg og i fellesskap, styrker lysten til å lære og opplever mestring gjennom praktisk og variert arbeid. Faget er tverrfaglig og skal medvirke til helhet og sammenheng i opplæringen.
Kritisk tenkning
Elevene skal utvikle evne til å stille spørsmål ved egne og andres tanker og holdninger, og å reflektere over ulike saker som opptar dem og lokalsamfunnet. Undervisningen skal utfordre elevene til å begrunne sine overbevisninger, og bidra til økt forståelse og respekt for andre tankesett. Kritisk undersøkelse, kunnskapsbasert argumentasjon og en vitenskapelig tenkemåte er våre beste verktøy for å skaffe oss pålitelig kunnskap om verden. Elevene oppøves til kritisk granskning av alle ideer og oppfatninger, også sine egne. Vi bør finne frem til de beste argumentene og tilstrebe å endre våre meninger og overbevisninger når det viser seg at vi tar feil. Ytringsfrihet er avgjørende for å kunne etterprøve meninger i åpen debatt.
Kommunikasjon og dømmekraft
Elevene skal gis mulighet til å innta standpunkter og argumentere for disse i strukturerte filosofiske samtaler. Elevene lærer å identifisere hersketeknikker, og forklare hvordan egne verdier og holdninger påvirkes av ytre faktorer. Elevene skal oppøve evnen til strategisk tenkning og dømmekraft ved å vurdere ulike handlingsvalg i utvalgte spill.
Kompetansemål
Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
diskutere hvordan fakta og vitenskap brukes av aktører i den politiske debatten og se at argumentasjon avhenger av ståsted
reflektere over hvorfor kulturelle opplevelser er viktige og hvordan de bidrar til å gi økt innsikt og bedre livskvalitet
delta konstruktivt i filosofiske samtaler om varierte temaer og identifisere hersketeknikker i ulike former for meningsutveksling
vurdere handlingsalternativer og velge fornuftige løsningsstrategier i spill som krever kritisk tenkning, logikk og strategi
Underveisvurdering
Underveisvurderingen skal bidra til å fremme læring og til å utvikle kompetanse. Elevene viser og utvikler kompetanse i kritisk tenkning når de bruker kompetanse de har tilegnet seg i spill, og når de deltar i filosofiske samtaler etter de regler som gjelder der. Videre viser de kompetanse når de diskuterer ulike tema og viser at de kan se argumenter for flere sider i debatten.
Læreren skal legge til rette for elevmedvirkning og stimulere til lærelyst gjennom varierte metoder og innfallsvinkler. Læreren skal være i dialog med elevene om utviklingen deres i kritisk tenkning. Elevene skal få mulighet til å prøve seg fram. Med utgangspunkt i kompetansen elevene viser, skal de få mulighet til å sette ord på hva de opplever at de får til, og reflektere over egen faglig utvikling. Læreren skal gi veiledning om videre læring og tilpasse opplæringen slik at elevene kan bruke veiledningen for å utvikle kompetansen sin i å tenke kritisk, kommunisere og utøve god dømmekraft.
Standpunktvurdering
Standpunktkarakteren skal være uttrykk for den samlede kompetansen eleven har i valgfaget kritisk tenkning ved avslutningen av opplæringen. Læreren skal planlegge og legge til rette for at elevene får vist kompetansen sin på varierte måter som inkluderer forståelse, refleksjon og kritisk tenkning, i ulike sammenhenger. Læreren skal sette karakter i valgfaget kritisk tenkning basert på kompetansen eleven har vist i arbeidet med å tenke kritisk, kommunisere og utøve god dømmekraft.
Standpunktvurdering på 8., 9. og 10. trinn
Elevene skal ha én standpunktkarakter.
Eksamen for elever
Det er ikke eksamen i faget.