Læringsverkstedet (LV) er den tiden elevene arbeider med oppgaver på skolen.
Elevene har som regel LV både på begynnelsen og slutten av dagen, og har da fleksibel tilstedeværelse.
På læringsverkstedet arbeider elevene med oppgaver som gis i fagene, mens lærerne går rundt og veileder.
Det er faglærerne i hvert fag som utarbeider oppgavene, og oppgavene er tilpasset på to nivåer (pluss et forenklet nivå for elever med vedtak om spesialundervisning).
Elevene finner oppgavene i Classroom.
Mentorsamtalene er lagt til LV-tiden. I tillegg gjennomføres det kurs, faglærersamtaler og elevrådsmøter når det er læringsverksted.
Elever som har vedtak om spesialundervisning får (flesteparten av) disse timene i LV-tiden.
Alle teorifagene avgir 1/3 av undervisningstiden til arbeid på læringsverkstedet. Øvrige fag avgir 1/6 av tiden, med unntak av kroppsøving.
Det betyr at elevene skal arbeide med varierte LV-oppgaver i alle fag.
Det kan i tillegg bli gitt lekseoppgaver i alle fag, som elevene kan gjøre kl 0845-0920.
Når det er læringsverksted brukes alle rommene, og eleven kan stemple inn på det rommet som passer best for oppgaven som skal gjøres. Elevene får valget mellom to tilfeldige rom (elever med høy innsats kan velge mellom alle rom).
Torget
Torget er, som det ligger i navnet, et sted med yrende liv hvor det naturlig oppstår en del støy. Her finnes gruppebord, sofa for lesing, massasjestol og sittesekk.
Auditoriet
Auditoriet er skolens stillerom når det er læringsverksted. Her sitter elevene alene og arbeider stille. Vi har også øreklokker tilgjengelig for elever som ønsker 100 prosent stillhet.
Mellomrommet
Mellomrommet er rommet med et langbord hvor elevene både kan samarbeide eller arbeide selvstendig.
Lykeion
Lykeion er møblert med en pultrekke langs vinduene, og har ellers ikke noe annet enn tepper og madrasser på gulvet hvor elevene kan ligge når de arbeider.
De fleste oppgavene skal elevene gjøre alene eller i par. Noen ganger får de oppgaver som krever arbeid i grupper.
Vi forsøker å ha bredde og variasjon i oppgavetyper. Elevene skal blant annet lese, lytte, se video, spille læringsspill, skrive tekster, regne, simulere, gjøre elevforsøk, spille inn video eller lage presentasjoner.
Alle oppgaver som gis på LV skal elevene bruke 25 minutter på og deretter levere, selv om eleven ikke rakk å bli helt ferdig. Det er ikke meningen at eleven skal "gjøre ting ferdig" hjemme, med mindre oppgaven eksplisitt angir at den må gjøres ferdig som lekse.
Dette er ikke annerledes enn ved andre skoler, hvor elevene arbeider med oppgaver i timene og avslutter når timen er ferdig.
Skolen plikter å tilby frivillig og gratis leksehjelp, i tillegg til obligatorisk undervisning. Tilbudet skal utgjøre minst 91 timer fordelt over tre år.
På Humanistskolen er leksehjelpen lagt til kl 0845-0920 hver dag (totalt 332 timer fordelt over tre år). Det er alltid minst én pedagog til stede på leksehjelpen.