Humanistskolens læreplan i valgfaget nysgjerrighet er godkjent av Utdanningsdirektoratet i vedtak av 3. desember 2020.
Valgfaget nysgjerrighet fokuserer på elevenes positive opplevelser ved å tilegne seg og bruke sine kunnskaper om verden i praktiske situasjoner. Elevene skal kunne utforske nye sider ved seg selv og sitt lokalsamfunn. Gjennom å stille spørsmål og finne svar på hvorfor verden er slik den er, utvikles en interesse for å forstå fenomener fremfor bare å lære om dem.
Faget er et praktisk fag hvor elevene skal være medskapere. Elevene skal delta aktivt og bidra med egne erfaringer. Det er et mål at de skal lære av hverandre, blant annet gjennom presentasjoner og ved å lage videoer fra skolehverdagen.
Faget medvirker til at elevene, hver for seg og i fellesskap, styrker lysten til å lære og opplever mestring gjennom praktisk og variert arbeid. Faget er tverrfaglig og skal medvirke til helhet og sammenheng i opplæringen.
Nysgjerrighet
Elevene skal få innblikk i hvordan det moderne samfunnet og de humanistiske verdiene og livsanskuelsene gjensidig påvirker hverandre. Elevene skal oppleve og erfare verden gjennom å delta i et mangfold av aktiviteter på skolen og i lokalsamfunnet.
Utforsking og formidling
Elevene skal få mulighet til å fordype seg i egne interesseområder, og introdusere sine medelever for noen av disse. Gjennom å reflektere over og diskutere utflukter og foredrag, samt produsere videoer som viser hva man har lært i løpet av uken, kan elevene øke sitt læringsutbytte og se hvordan de utvikler sitt tankesett og sine verdier.
Kompetansemål
Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
diskutere etiske problemstillinger innenfor livssynshumanismen og argumentere for hvordan man kan komme fram til ulike svar
utforske og reflektere over hvordan opplevelser og erfaringer kan gi økt innsikt
fordype seg i egne interesseområder og introdusere sine medelever for noen av disse
produsere, kvalitetssikre, redigere og publisere videoer som formidler erfaringer og opplevelser fra skolehverdagen
Underveisvurdering
Underveisvurderingen skal bidra til å fremme læring og til å utvikle kompetanse. Elevene viser og utvikler kompetanse i nysgjerrighet når de deltar på utflukter, lærer av sine medelever, og når de møter mennesker med andre erfaringer enn dem selv. Videre viser de kompetanse når de tilpasser sin atferd avhengig av arena.
Læreren skal legge til rette for elevmedvirkning og stimulere til lærelyst gjennom varierte metoder og innfallsvinkler. Læreren skal være i dialog med elevene om utviklingen deres i nysgjerrighet. Elevene skal få mulighet til å prøve seg fram. Med utgangspunkt i kompetansen elevene viser, skal de få mulighet til å sette ord på hva de opplever at de får til, og reflektere over egen faglig utvikling. Læreren skal gi veiledning om videre læring og tilpasse opplæringen slik at elevene kan bruke veiledningen for å utvikle kompetansen sin i å utvise nysgjerrighet, være utforskende og formidle erfaringer.
Standpunktvurdering
Standpunktkarakteren skal være uttrykk for den samlede kompetansen eleven har i valgfaget nysgjerrighet ved avslutningen av opplæringen. Læreren skal planlegge og legge til rette for at elevene får vist kompetansen sin på varierte måter som inkluderer forståelse, refleksjon og kritisk tenkning, i ulike sammenhenger. Læreren skal sette karakter i valgfaget nysgjerrighet basert på kompetansen eleven har vist i arbeidet med å utvise nysgjerrighet, være utforskende og formidle erfaringer.
Standpunktvurdering på 8., 9. og 10. trinn
Elevene skal ha én standpunktkarakter.
Eksamen for elever
Det er ikke eksamen i faget.