Vurdering er viktig for at elevene skal ha et størst mulig læringsutbytte. Når vi snakker om vurdering, tenker mange først og fremst på prøver og innleveringer som blir vurdert av læreren. På Humanistskolen har vi gjort noen grep for å sikre at vurderingen som gis i størst mulig grad kommer elevene til nytte.
Vi gir elevene mulighet til å forbedre seg. Elevene får god tilbakemelding på prøver, innleveringer og andre vurderingssituasjoner når de leverer dette første gang. Læreren går igjennom arbeidet til eleven og peker på hva eleven kan gjøre for å komme ett nivå opp. Deretter jobber eleven en periode før eleven testes på nytt. Denne gangen får elevene kun en kort kommentar og tilbakemelding om de ligger på lav, middels eller høy måloppnåelse. Hovedvekten av tilbakemeldingene gis altså når eleven har mulighet til å forbedre seg.
Vi gir karakterer kun ved halvårsvurderinger. Årsaken til dette er at karakterer ikke synes å fremme læring, snarere tvert i mot. Elever som oppnår høye karakterer, blir mer opptatt av karakteren enn av å lære, og det viktigste fokuset blir tallet på prøven eller innleveringen. Selv om noen faglig flinke elever sier at de motiveres av dette, ønsker vi å dempe fokuset på karakterer, da dette skaper stress og oppmerksomhet om andre ting enn læring. Elever som oppnår lave karakterer, blir ikke nødvendigvis motivert av å se at de nok en gang ikke får en god karakter, til tross for god innsats. Vi ønsker derfor at alle elevene opplever mestring, at de ser at de kan forbedre seg og at de får tilbakemeldinger utfra det de har levert.
Vi gir innsatsvurdering. Innsats teller ikke med i karaktersettingen i faget (unntaket er kroppsøving hvor både forutsetninger og innsats skal tas hensyn til i vurderingen). Innsatsvurderingen påvirker således ikke fagkarakteren direkte. Årsaken til at vi likevel er så opptatte av innsats, er at vi ønsker å ha fokus på det eleven kan endre og som vil være bra for eleven på sikt. Dersom man lærer seg gode arbeidsvaner vil man uansett faglig nivå ha fordeler av dette senere i utdanningsløpet. Dessuten synes vi det er fint at elevene får tilbakemelding på innsatsen sin, som er noe de kan påvirke.
Humanistskolen har mappevurdering. Det betyr at alt eleven viser av kompetanse tas med når fagkarakteren fastsettes hvert halvår. Elevene skal vurderes ut fra i hvilken grad de har nådd kompetansemålene i fagene. Disse finner dere i skolens læreplaner som det er lenket til i de ulike fagrommene.
For at det skal bli enklere for både elevene og foresatte å følge med på hva elevene skal kunne i fagene og hva som skal vurderes, er det utarbeidet læringsmål for de temaene vi skal gjennom dette skoleåret. Disse finner man i fagrommene her i Portalen. Når elevene får en skriftlig halvårsvurdering, vil de få tilbakemelding på måloppnåelse i disse læringsmålene. Dette danner grunnlaget for karakteren i faget.
Underveisvurdering er all vurdering som foretas før standpunktkarakteren settes. Underveisvurderingen skal fremme elevenes læring og kompetanse i faget, gi grunnlag for å gi eleven tilpasset opplæring og forklare eleven hvor den er i læringsløpet. Standpunktkarakterene er endelige og settes ved avslutningen av opplæringen i faget.
Standpunktkarakterer settes ved avslutning av opplæringen i faget. Det betyr at elevene får standpunktkarakter i valgfag hver år, og mat & helse og musikk på 9. trinn. På 10. trinn er alle fag avsluttende og elevene får standpunkt i alle fag til sommeren.
Standpunktkarakteren skal gi en samlet vurdering av elevens kompetanse i faget, sett opp mot kompetansemålene i læreplanen i faget. Den skal settes på et bredt grunnlag.
Standpunktkarakteren kan påklages. Vanlig prosedyre er at man først ber om begrunnelse for karakteren som er gitt, deretter vurderer om man ønsker å klage på karakteren til Statsforvalteren i Oslo og Viken. Mer om klagerett finner du her: https://www.humanistskolen.no/klagerett
Mer om vurdering generelt finner dere på Utdanningsdirektoratets nettsider: https://www.udir.no/laring-og-trivsel/vurdering/