Humanistskolen tilbyr individuelt tilrettelagt opplæring til elever som har vedtak om dette.
Hos oss legges individuelt tilrettelagt opplæring i hovedsak til læringsverkstedet, slik at eleven ikke blir tatt ut av fellesundervisningen. I vedtaket fra kommunen står det om undervisningen skal gjennomføres av pedagog eller assistent, og om den skal gjennomføres i gruppe eller som enetimer.
Utover å søke om individuelt tilrettelagt opplæring, er det mulig å be PPT om bistand i andre saker, som eksempelvis skolevegring eller ved behov for ulike tilretteleggingstiltak.
For å få individuelt tilrettelagt opplæring må det foreligge et enkeltvedtak fra elevens hjemkommune. Kommunen fatter vedtak om individuelt tilrettelagt opplæring på bakgrunn av søknad fra skolene. For at eleven skal tildeles individuelt tilrettelagt opplæring, må PPT (Pedagogisk-psykologisk tjeneste) ha utarbeidet en sakkyndig vurdering som ligger til grunn for vedtaket. Den sakkyndige vurderingen kan ikke være eldre enn tre år, og det må normalt utarbeides en ny vurdering etter at eleven har begynt på Humanistskolen.
Dersom skolen (eller de foresatte) ser at en elev trenger individuelt tilrettelagt opplæring, men ikke har vedtak om dette, vil skolen, med samtykke fra foresatte, sende en søknad til PPT og be om en sakkyndig vurdering for å avgjøre om eleven har behov for individuelt tilrettelagt opplæring.
Når eleven har fylt 15 år, må eleven selv samtykke.
I søknaden tl PPT redegjør skolen for elevens faglige og sosiale fungering, og spesifiserer vanskeområder og tiltak som har blitt prøvd ut for å tilrettelegge for eleven. Dette kalles en pedagogisk rapport.
Søknaden sendes til PPT, som innen 3 måneder behandler denne og utarbeider en sakkyndig vurdering. I løpet av disse tre månedene snakker PPT både med skolen, elevens foresatte og eleven selv. De gjennomfører også ofte tester med eleven. Resultatene oppsummeres i en sakkyndig vurdering hvor PPT anbefaler eller ikke anbefaler individuelt tilrettelagt opplæring og/eller andre tilretteleggingstiltak for eleven.
Sakkyndig vurdering gjennomgås med foresatte før den sendes skolen.
Skolen utarbeider en individuell opplæringsplan (IOP) for eleven i det/de fag(ene) som eleven har vedtak om individuelt tilrettelagt opplæring. Som grunnlagsdokumenter brukes sakkyndig vurdering og vedtaket om individuelt tilrettelagt opplæring.
IOP inneholder læringsmål for eleven og hvilke metoder som planlegges benyttet i undervisningen.
Skolen fastsetter elevens IOP etter at foresatte og eleven har fått uttale seg om innholdet.
Ved slutten av hvert skoleår utarbeides det en årsrapport hvor det redegjøres for den individuelt tilrettelagte opplæringen har vært gjennomført, med utgangspunkt i elevens IOP. Årsrapporten vil også skissere hva skolen tenker om elevens opplæring påfølgende skoleår.
Rapporten sendes elevens foresatte og elevens hjemkommune.
Foresatte kan be om fritak fra vurdering med karakter i det/de fag(ene) eleven har vedtak om individuelt tilrettelagt opplæring.
I faget norsk kan man be om fritak fra skriftlig hovedmål, skriftlig sidemål og/eller norsk muntlig, dersom vedtaket om individuelt tilrettelagt opplæring omfatter disse.
Les vår informasjon om konsekvenser ved fritak fra vurdering med karakter.