Humanistskolen har et eget læreplanverk som er godkjent av Utdanningsdirektoratet. Læreplanene er identiske med de som brukes i offentlig skole, med noen unntak.
Vi har kritisk tenkning som en grunnleggende ferdighet i alle fag, ved siden av den offentlige skolens fem ferdigheter: lesing, skriving, regning, digitale ferdigheter og muntlige ferdigheter.
Kritisk tenkning er avgjørende både for å bli et dannet menneske og å kunne fungere godt i en kompleks, moderne verden. Vi forsøker derfor i alle fag å få elevene til å reflektere selvstendig rundt hva de lærer, hvorfor de lærer det og hvem som har interesser i at de lærer eller forstår noe på en bestemt måte. Vi ønsker at elevene forstår hva som er vitenskap og hva som er tro, kan skille mellom det deskriptive og det normative og kunne argumentere, begrunne og skifte standpunkt i ulike saker.
Dannelse er grunnleggende for oss på Humanistskolen. Vi ønsker at elevene skal få et mangfold av opplevelser, erfaringer og møte mennesker fra ulike deler i samfunnet. Gjennom å dra på utflukter og oppleve kunst, kultur, musikk eller historie, vil elevene lære om et mangfold av emner og kunne forstå og se verdien av ulike kulturelle uttrykk. Videre ønsker vi at de er nysgjerrige på samfunnet og menneskene rundt seg og lærer seg å sette pris på og leve med annerledeshet og uenigheter.
Utdanningsdirektoratet har godkjent dannelse som et eget fag for Humanistskolen.
Les mer: Læreplan i dannelse
Humanistskolen er, slik navnet indikerer, en humanistisk skole. Det betyr at skolen er tuftet på et sekulært livssyn og at vi er opptatt av de humanistiske grunnverdiene som eksempel respekt, toleranse, forståelse og medmenneskelighet. Videre er vi opptatt av å forklare elevene hva som ligger til grunn for vår tenkning og hvordan vitenskapen danner grunnlaget for hva vi kan vite noe om, mens filosofien kan lære oss å drøfte hva dette bør bety.
Utdanningsdirektoratet har godkjent filosofi som et eget fag for Humanistskolen, istedenfor KRLE-faget. Faget inkluderer alle kompetansemålene i KRLE-faget, men har i tillegg humanisme og kritisk tenkning som kjerneelementer.
Det humanistiske livssynet, sammen med andre andre religioner og livssyn, utgjør en sentral del av filosofifaget. Vi søker å behandle alle religioner med respekt, samtidig som elevene skal stille spørsmål ved hvorfor ulike ritualer og skikker praktiseres innenfor de ulike religionene og hvilke betydning dette har for kultur, levesett og verdier.
Religion er mer enn bare læresetninger, dogmer og myter. For mennesker i dag er opplevelsesdimensjonen viktig. Vi ønsker derfor at elevene skal erfare religion, både gjennom å møte mennesker med ulik religiøs tilhørighet og gjennom å overvære ulike religiøse ritualer, som katolsk messe, norrønt blot eller buddhistisk meditasjon. På den måten får elevene innsikt i hvorfor religion er viktig for så mange mennesker.
Les mer: Læreplan i filosofi
I tillegg til valgfagene i den offentlige skolen, har Utdanningsdirektoratet godkjent tre helt egne valgfag for Humanistskolen. Valgfagene er knyttet til skolens profil.
Valgfagene er delvis overlappende med dannelsesfaget, slik at elevene opplever en helhet i opplæringen.
Ler mer: